Červená repa (cvikla) – pôvod a jej účinky proti rakovine

 

Cvikla (iné názvy: repa cviklová, červená repa, repa obyčajná cviklová, nárečovo: cviklovka; lat. Beta vulgarisvar. Vulgaris) je dvojročná rastlina, zástupca koreňovej zeleniny z čeľade laskavcovité (Amaranthaceae), u ktorej sa konzumuje jej podzemná časť.

Jej pôvod je v Stredomorí a v atlantickom prostredí. Je známa a obľúbená ako v Európe, tak v Severnej Amerike a mnohých ázijských krajinách. Prvé záznamy o cvikle sú staré asi 3 000 rokov a pochádzajú z Babylonie. Bola známa aj v starom Ríme, kde ju vtedy bohato využívali, jednak ako jedlo, ale najmä ako liek. Vďaka antike sa rozšírila aj do celej Európy.

Surová cvikla sa dobre uplatní v šalátoch

Výborne chutí s cesnakom, chrenom, kapustou, jablkami, pomarančami a orechami. Z varenej cvikly pripravujeme šaláty so smotanou, majonézou, marinádou a pod. Oba druhy šalátov sú dobrým doplnkom pečeného mäsa a minutiek. Uvarenú mladú cviklu stačí len osoliť, pokvapkať citrónom a maslom – je to dobrá príloha pre tých, ktorí nemajú radi kyslé šaláty.

Ide o jednu z najrozšírenejších druhov pestovaných riep. Jej konzumácia je rozšírená prevažne vo východnej Európe, kde sa používa na prípravu boršča. Ku konzumácii najčastejšie slúži podzemná koreňová časť, ktorá sa pred jedlom často varí či sa podáva studená po uvarení ako šalát s octom alebo olejom. Dajú sa konzumovať aj zelené listy, ktoré sa najčastejšie podávajú dusené alebo varené.

Cvikla obsahuje v hojnom množstve betaín, ktorý bráni rozvoju kôrnatenia tepien a podporuje činnosť pečene

Farbivo cvikly rozširuje koronárne tepny a spevňuje stenu vlásočníc. Z jej priamých liečivých účinkov menujme tiež účinky močopudné, vylučuje soľ z tela, povzbudzuje činnosť žalúdka a tvorbu žlče. Pri artérioskleróze sa odporúča liečivá kúra: surová šťava z cvikly v dávke 50 – 100 ml denne po dobu aspoň desiatich dní. Podporuje rast buniek a opravuje ich jadra.

Aktivuje tvorbu červených krviniek, a tým zásobovanie buniek kyslíkom. Vyvoláva optimistickejšiu náladu. Zbavuje črevá jedovatých látok, odstraňuje zápchu. Dodáva pružnosť a lesk pleti, vlasom a nechtom. Neutralizuje a zároveň odstraňuje jedovaté látky, najmä v mozgu.

Červená repa proti rakovine

Šťava z cvikly sa odporúča ako prevencia a súčasť liečby rakovinového bujnenia, rovnako tak aj pre rekonvalescenciu po jej liečbe. Užívajú sa bežne až 3 menšie poháre šťavy počas dňa, ako prevencia sa odporúča 1 pohárik najmenej 1 – 2x týždenne.

Dôležitá pre tehuľky

Je plná kyseliny listovej ( šťava z jednej repy obsahuje 34 % odporúčanej dennej dávky ), ktorá je tiež dôležitá pre tehotné ženy, pretože pomáha eliminovať vrodené vady a podporuje správny vývoj mozgu ešte nenarodených detí.

Stop diabetikom

Jediný, kto by si pri konzumácii červenej repy mal dávať pozor, sú diabetici. Obsahuje totiž vyššie množstvo sacharidov.

Podporuje športový výkon

Ak chcete podať lepší výkon pri cvičení, môže vám pomôcť práve cviklová šťava. Potvrdil to aj záver štúdie vedcov z Veľkej Británie – účastníci pokusu, ktorí pili pred cvičením šťavu z repy, dokázali vykonávať cvičenie o 16 % dlhšie ako ostatní.

 

Odporúčame aj:  Repík lekársky - Agrimonia eupatoria L.

zdroj: foto / pixabay, wikipedia

 

Komentáre

Pridaj svoj názor

Pridaj komentár